URO4 - Sveriges snabbaste semestercykel!*

*ca 50% snabbare är traditionell touringcykel med cykelväskor fram och bak, (vid samma ansträngning och plan mark) - dessutom betydligt bekvämare!

Bilder från byggandet av cykeln hittas här!!

Bilder på cykeln hittas här!!

Detaljbilder på cykeln hittas här!!

Klicka för fullstorlek!

Så här såg den preliminära ritningen över kolfiberliggisen, URO4 ut.

 

 

Allmän konstruktion, URO4:

Fulldämpad, SWB, USS med racerhjul både fram och bak. Sandwich kolfiber-epoxylaminat (i ram, bakgaffel, stol, bakkåpa och styre). Lådkonstruktion där stolen och bakkåpan bildar en låda som kan utnyttjas för packning, enkelt avtagbar från ramen för transport där cykeln kan göras till ett platt paket.

Speciellt med URO4, jämfört med de flesta andra liggcyklar:

Data över URO4:

Material: Ram, bakgaffel, stol, bakkåpa och styre i sandwich-kolfiber-epoxy laminat (varmhärdat). Längsriktad kolfiber: Torayca T-700 (300g/m^2, 300mm bredd), kolfiberrowing: Torayca T-1000 (K12), kolfiberväv: Torayca T-300, 2x2-twill 200g/m^2 och 2x2 twill 650g/m^2, lamineringsepoxy: NM-275A, distansmaterial: högdensitetspolystyren/NM-plattan 50kg/m^3

Hjulbas: 105cm

Sitthöjd: ca 57cm

Stolslutning: ca 35°

Vevlagerhöjd: ca 81 cm

Total längd: ca 194 cm

Total höjd: ca 123 cm

Vikt (inkl allt): ca 23,8 kg* Uppsättning av preliminära vikter på URO4, klicka här!

* vikten skall gämföras med liggcykel utrustad med pakethållare för dubbla par cykelväskor och tillsammans med fyra tomma cykelväskor (väger 4-5kg), ny bakkåpa kommer att ge ca 1-2kg lägre vikt

Bakhjul: Racerhjul 28' (622x25) (Mavic CPX14 högprofilsfälg, 36 ekrar), (Shimano LX-nav)

Framhjul: Racerhjul 28' (622x25) (Mavic CPX14 högprofilsfälg, 36 ekrar), Navdynamo (Shimano NX30)

Bakfjädring: ca 10 cm (beroende på inställning och gummikuddar)

Framfjädring: 6,3 cm

Bakfjädringskonstruktion: arm med gummikudde, justerbar i längsled (hävstång (1:8-1:5)) samt möjlighet att sätta in distanser alt olika gummikuddar för att därmed bestämma körställning (stolslutning samt förhållande mellan stolshöjd och vevpartihöjd), spännband för att justera "preload", kompletterad med oljedämpare för långsammare rebound.

Framfjädringskonstruktion: Konverterad MTB-framgaffel (26') med elastomer (MCU) dämpning (RST381L) (flyttad bromsfäste)

Styrning: USS, fasta och rörliga block, samt lina (mycket speciell som möjliggör kombinationen Z-ram och USS)

Växlar: MTB 27 växlar, 3x9, shimano växelsystem (STX, LX), 11-32 bak, 26-38-48 fram, (möjlighet att uttöka med en till växel fram (20 kuggar)), Gripshift vridväxelreglage

Bromsar: MTB V-bromsar

Kediesystem: Kedielyftare, kedienerhållare (16 resp 14 kuggars kedjehjul, samt kullagrade växelkugghjul) samt kedieskydd: standard 1/2' trädgårdssland (PVC)

Belysning: Navdynamo (Shimano NX30), lågt placerad halogenframlampa med klar reflektor, ledlampa bak fäst vid bakhjulet

Packning: Bakkåpa som tillsammans med stolen skapar en låda, enkellt avtagbar, låsbar, packvolym ca 65 liter, sandwish-kolfiberlaminat (200g twillväv, 10mm distansmaterial (högdensitetspolystyren)), totalvikt 5,5kg

Framtida uppgraderingar:

Ny bakkåpa med större packvolym (ca 90l) och lägre vikt i mer slagtålig komposit - glasfiber/epoxy/sandwich (se slagtest), ventillerad stol med reglerbar lutning ("on-the-fly"), mer inkapslad kedja

Mål med cykeln innan:

En annorlunda liggcykel, med en design och konstruktion som är mycket speciell. En utveckling av den första liggcykeln (URO3) med mål att eliminera vikt, speciellt vid semestercyklande, (för att bla kunna ta cykeln längre sträckor på flyg), samt ha bakkåpa som utnyttjas för packning och ger betydligt lägre luftmotstånd (iallafall gämfört med URO3 utrustad med dubbla par cykelväskor), ha ett standardhjul även fram, men annars ha kvar det som var (och är) mycket lyckat på första liggcykeln (URO3), som sittgeometri, stolsform (något modifierad) och bakfjädringsprincip samt gärna en något "stummare" känsla.

Delvis ett designexperiment för att se om det är möjligt att kombinera stort framhjul med relativt låg sitthöjd och USS och samtidigt få en cykel med mjuka former och vacker kolfiberfinish.

För semestercykling med inte allt för stor och tung packning, där en bakkåpa kombinerar lägre luftmotstånd, vattentäta packningsmöjligheter och lägre vikt jämfört med kombinationen pakethållare-cykelväskor. Möjlighet att ta med sig på flyget, varvid en maxvikt av ca 18 kg på "cykeldelar" som packas platt är ett krav - alltså möjlighet att ta av bakkåpa och stol, och använda dessa - som en "bagageväska" (maxvikt inklusive bagage 20 kg).

Stort framhjul även fram för att lättare komma över hinder som trottoarkanter, ha stort utbud på högkvalitativa däck, fälgar mm, bättre centrifugalkraft - racerhjul för att kunna få lågt rullmotstånd, och ha mycket stort utbud av högkvalitativa däck som klarar ett högt slangtryck

SWB för kompakta mått och vettig svängradie

USS för bekvämlighet, ett vettigt utseende och en placering som inte sitter ivägen

Fulldämpad, med justerbar fjädring bak (av samma typ som den första liggcykeln (URO3)), och standard MTB-dämpframgaffel (vettigt pris), för bättre komfort, bättre väghållning och mindre slitage på hjul och cykeldelar speciellt vid semestercyklande med packning och hårt pumpade däck. Ett krav vid kombinationen racerdäck och semesterpackning!

Bekväm med ergonomisk stol (samma form som den första liggcykeln (URO3))

Ungefär samma sittgeometri som på första liggcykeln (URO3), alltså en kompromiss mellan bekvämlighet, luftmotstånd och sikt-överblick med vikt på bekvämlighet, en stolslutning på ca 35° och vevpartiet ca 20-25 cm ovanför sitthöjden, för att få rätt relativ vinkel.

Relativt låg sitthöjd för att lätt nå marken med fötterna trotts mina relativt korta ben (jag är ca 174cm), men inte för låg för att bli "översedd" och ha bra överblick - alltså ungefär samma sitthöjd som på gamla liggcykeln (URO3) - 50-60cm. Samma ögonhöjd som de flesta bilister.

Praktiskt utrustad men försök att eliminera vikten: dubbelcykelstöd stöd (för att kunna ställa cykeln även tungt packad), backspegel (nödvändig), kedierör, snurrande kedieskydd, odometer (cykeldator), kompass, kraftigt lås mm

Utnyttja relativt högkvalitativa delar mest från donatorcykel (Aluminium-MTB), samt något begagnade andra delar, för att hålla ner utgifterna något. Generellt utnyttja kraftiga MTB-delar.

Maxvikt inklusive allt: 20 kg

För att göra en ram enligt ovanstående krav samt ha större möjlighet till friare design så är en metallkonstruktion närmast utesluten, (speciellt som jag efter URO3-bygget inte ville arbeta med metall på ett tag), därmed så är en konstruktion i kolfiber-epoxy (sandwich) den bästa lösningen, även om den inte är så billig.

 

Tillbaka till huvudsidan!