Under uppbyggnad!

Mina tips för (blivande) semestercyklister...

Efter tre cykelsemestrar i norra Europa så har jag vissa erfarenheter, och åsikter kring semestercyklande. Observera att dessa åsikter är mina och att de inte alls behöver att stämma för alla andra.

 

Först tänkte jag bara nämna lite kring var och hur jag gillar semestercyklande:
Jag gillar när det är lagom enkelt:
Jag vill se en variation under samma semester, se olika landskap, höra olika språk, träffa olika folk, handla i olika affärer
Jag vill eliminera min packning men lyckas aldrig mest pga att jag alltid tillslut tycker att det mesta som skall eliminieras är oumbärligt
Jag gillar bra väder (vem gör inte de´(?)), och stannar oftast i tältet då det regnar, men cyklar desto längre om solen lyser.

Mina tips:

Vägval:

Cykel(vanlig upprätt): Tvärtemot vad många tror så måste cykeln som används vid längre turer och semestercyklande inte vara nån speciell. Det viktigaste är att den är bekväm alltså ha en sadel som inte gör så det värker i baken efter några timmar och rätt sittställning samt ett styre där man kan hålla på olika sätt Den skall klarar av relativt mycket packning skall fördelas på både fram och bak, dvs har kraftiga pakethållare, och fälgar. Även däcken skall vara av hög kvalité som klarar högt pumptryck utan att spricka, och klara många kilometer utan att slitas ut, samt ha svårt att få punktering- överhuvudtaget så är det viktigt att hela hjulen är av hög kvalité då denna del annars är en svag länk. Cykeln skall ha bra växelförhållande dvs, ha stor skillnad mellan högsta och lägsta växeln, för att både klara kraftiga uppförsbackar med packningen och platta vägar med mycket medvid. Ramen behöver inte vara speciell - det är den delen som sist brukar gå sönder, även om dimensionerna som sagt måste vara rätt, jag föredrar helre något för stor ram än för liten på långturer.

Vanligast är modifierade MTB:n (försedda med pakethållare fram och bak, samt däck med låg friktion) och touringcyklar (med något större hjul och tunnare däck), vilka också enligt mig är lämpligast. Mellankvalité, alltså cyklar i prisklassen 5000-10 000kr duger gott samt är inte onödigt stöldbegärliga.

Liggcykel: Efterssom jag cyklat liggande (på båda hemmabyggda liggcyklarna - URO3 och URO4) så tänkte jag även nämna lite om semestrande med liggcyklar. Generellt gäller samma sak för liggcykeln som för den upprätta kring kvalitén vid cykelval men efterssom liggcyklarna även skiljer sig så mycket åt från upprätta cyklar och för den delen från varandra, både funktions- och utrustningsmässigt så är det svårt att ge några klara förslag. Jag själv har bara semestercyklat på en SWB, som då bara var dämpad bak. Packningsvilligheten var minst lika bra som på min upprätta, speciellt pga pakethållaren får dubbla par cykelväskor där jag placerade de tyngre lågt och centralt. Pga fjädringen så gick det även mycket bra att cykla över smärre hinder utan att cykeln "skuttade till" för mycket eller slitaget på bakhjulet blev för stort och detta gjorde även att jag kunde ha hjulet mycket hårt pumpat där bak för att få så låg friktion som möjligt. Min liggcykel är försedd med en ergonomisk stol bara formad efter min kropp, en mycket bekväm stol även efter många timmars cyklande men med nackdelen ryggen blir mycket svettig pga att den är tät. Enligt många så är stolar av "hängstolsvarianten", alltså de med en rörkonstruktion och väv mellan att föredra då dessa är ventilerade bakifrån samt "automatiskt" eliminerar eventuella punkttryck, speciellt på fabriksliggcyklar som är gjorda för många typen av cyklister där de hårda stolarna självklart inte kan göras så anpassade efter DIN speciella kropp utan är planare för att passa fler.

Trasig...Min erfarenhet är att cyklar ofta går mindre sönder vid längre turer än vid kortare dagligt användande, speciellt per kilometer, även om slitagedelar som speciellt kedia och kediekransen slits. Men om nån del på cykeln ändå går sönder så är det bra om man är försedd med ett fåtal verktyg för att om möjligt på egen hand laga detta på egen hand, då man inte alltid befinner sig så nära närmsta cykelverkstad. Punkteringssats och reservslang har sin självklara plats i packningen, men däremot reservdäck är inte nögvändiga enligt mig om cykeln redan är försedd med med högkvalitativa däck och om man befinner sig någorlunda nära civilisationen.

Packning: Packningen är ett helt kapitel för sig. Generellt så många, och speciellt jag, alltid för mycket packning med mig både volym men speciellt sett till viktmässigt. En tungt packad cykel fungerar mycket bra då det är platt och lite stopp, men genast vid första uppförsbacken så känns den tunga packningen rejält. Har man tillräckligt låg växel så går det altid ta sig fram men det blir knappast nåt nöje. Inte heller i stadstrafik, vid acceleration och mycket stopp är en tung packning kul, då cykeln hela tiden känns seg. Men med tanke på att man inte bara befinner sig på cykeln, utan även vilar, och sover i tältet mm så kan det kännas skönt att unna sig "lite lyx".

Jag har bara erfarenhet av cykelcamping, alltså med eget tält och kök, då det "automatiskt" blir en hel del packning men det gäller hela tiden att bara ta med sig det nödvändigaste, och använda lätta och små saker.

Kläder:

Tält:

Kök:

Cykelväskor:

Övrig utrustning:

Träning innan:

Ekonomi: