Egenskaper

gentemot en upprätt cykel

Fördelar:

 

Nackdelar:

Bekväm

Generellt så är liggcyklar betydligt bekvämare än upprätta cyklar pga körställningen och den stora stolen där varken rygg, nacke eller bak belastas. Detta gör att även mer oerfarna cyklister kan företa turer över 100 km utan problem

 

Dyr

Eftersom de flesta liggcyklar byggs i mindre serier för mer cykelintresserade kunder så är priset på liggcyklar rent generellt betydligt högre än på vanliga upprätta. Men livslängden och kvalitén är oftast betydligt högre och om man jämför priset med mer ovanliga upprätta cyklar som t.ex. högkvalitativa touringbikes, racercyklar eller för den delen mountinbikes så ter sig priset inte så högt.

Snabb

Eftersom det finns så stora variationer bland liggcyklar, allt ifrån extrema aerodynamiska fartmonster till upprätta stadsglidare till mer eller mindre lyckade hemmabyggen så gäller det inte att alla liggcyklar är snabbare än upprätta cyklar eller för den delen racercyklar, men många är. Detta främst pga. att luftmotståndet är lägre, då frontarean är mindre, alltså då cyklisten befinner sig mer linjärt. Eftersom luftmotståndet vid t.ex. 30 km/h står för ca 90 % av motståndet så är detta av stor betydelse. Halvt eller helt inbyggda liggcyklar har betydligt lägre luftmotstånd och är därför mycket snabbare. Att större muskelgrupper kan användas vid liggcykling då man trycker ifrån mot ryggstödet medför också en del i fart. Det faktum att alla öppna hastighetsrekord för cyklar innehas av liggcyklar säger en del.

 

Vikt

Många liggcyklar, speciellt de med lång hjulbas och de helt eller halvt täckta är lite tyngre än upprätta cyklar i den högre prisklassen, men det finns även mer raceranpassade liggcyklar som inte väger mer. Många menar att de kilon som dock i de flesta fall tillförts är till nackdel i uppförsbackar medan andra menar ett det lägre luftmotståndet och det bättre muskelutnyttjandet kompenserar detta med råge.

Packvilliga

Många liggcyklar än anpassade för långfärder med rejäla pakethållare där cyklistens placering utnyttjas så att packningen placeras lågt och centralt, i många fall delvis under cyklisten, något som gör att dessa liggcyklar kan packas mycket tungt utan att stabiliteten störs. Bakkåpor ger ytterligare fördelar i form av lägre luftmotstånd, 100% vattentäthet, låsbarhet, robust packningsupphängning som inte kan gunga eller ramla av oavsett vad som händer.

 

Annorlunda

Även om det är kul att folk intresserar sig så kan liggcyklar även i vissa fall anses som mer stöldbegärliga an vanliga upprätta cyklar som inte drar till sig någon uppmärksamhet, inte heller från ohederliga.

Säkra

Eftersom liggcyklister befinner sig närmare marken och ofta mer i jämvikt mellan hjulen så medför det vissa fördelar i säkerhetssynpunkt. Cyklisten kan bromsa kraftigare utan att riskera att flyga över styret. Om olyckan ändå är framme så har cyklisten inte så långt till marken och fötterna befinner sig först och inte det känsliga huvudet som på upprätta cyklar. Vid krachar på liggcyklar sitter cyklisten oftast kvar på stolen medans cyklister på upprätta cyklar slår sig rejält.

 

Udda teknik

Även om de flesta delarna på liggcyklar är de samma som vanliga upprätta så finns det vissa speciella delar som tex. oftast mindre hjuldiametrar åtminstone fram, med vissa svårigheter att finna högkvalitativa däck till.

Annorlunda

Det sägs att man får mer uppmärksamhet om man kommer cyklande på en liggcykel än kommer körande i en (betydligt dyrare) Ferrari och det stämmer. Folk formligen glor och drar sig inte för att komma och prata, fråga och debattera sina synpunkter. Ibland lite jobbigt men ofta väldigt kul.

 

Ej möjlighet att fjädra med kroppen

Beroende på sittlutningen, men en anledning till att fjädring ofta utnyttjas till åtminstone bakhjulet.

Udda teknik

Medför möjligheter till större specialanpassning som tex. användande av alla växellägen och i vissa fall fler växellägen. Större fritänkande, mindre konservatism, större konstruktionsvariation och fler specialintresserade något som medför att ofta smarta, praktiska tekniska lösningar utnyttjas. Enklare att använda hel eller halvkåpa mot vind och regn eller för att öka hastigheten

 

Sämre vid halt väglag

och även tex. skogskörning pga. det mer "låsta läget" och den mindre kompenseringen med kroppen. Detta gäller dock inte alltid de trehjulta liggcyklarna.

Möjlighet att utnyttja effektiv fjädring

I motsatts mot en upprätt cyklist där cyklisten förflyttar tyngden i höjdledd då han/hon skall trampa hårt varvid mjuka effektiva fjädringar ger "gunghängseffekt" så befinner sig liggcyklisten hela tiden med kroppstyngden i samma läge varvid effektiva mjuka fjädringar kan utnyttjas maximalt på liggcyklar utan effektförluster. Detta medger bekvämare cykling, bättre väghållning, bättre hållbarhet för hjul och andra cykeldelar samt möjlighet att utnyttja hårt pumpade lågfriktionsdäck även tillsammans med tung packning.

 
 

Lägre

Även om liggcyklar drar till sig mycket uppmärksamhet så kan de även bli förbisedda av vissa bilister då de flesta liggcyklar (speciellt lowracers) är lägre än upprätta och där liggcyklar automatiskt inte ses som fordon. Synligheten kan avhjälpas till viss del genom att en fluorescerande "barnflagga" fästs på cykeln, men som alltid så anser jag det är säkrast att utgå ifrån att bilister inte alltid följer trafikreglerna och därmed se till att man som liggcyklist eller för den delen upprätt cyklist alltid har ögonkontakt med bilisten innan man ger sig ut framför bilen.

     

Tillbaka till huvudsidan!