Min FAQ

De vanligaste frågorna jag fått när jag har cyklat runt på min liggcykel, svar angående mina liggcyklar och andra liknande:

Vad är det där för nåt?

En liggcykel eller recumbent som det heter på engelska.

Är det svårt att balansera den där saken?

Nej.

Personligen så tycker jag inte att det är svårare att balansera på min liggcykel än min upprätta cykel, även i låga farter, även om tekniken är något annorlunda. Som på alla cyklar så kommer den mesta av balansen från centrifugalkraften på hjulen men till skillnad från som på upprätta cyklar att en del av balansen fås genom att man (mer eller mindre omedvetet) kompenserar genom förflyttning av kroppen, så sker denna del på liggcyklar genom kompensation vid styrningen.

Är det svårt att lära sig att cykla på den?

Både ja och nej.

För mig så krävdes det mindre än 5 meter innan jag kunde cykla på min liggcykel (utan hjälp och bromsar(!)), för andra så krävs det 50 meter med hjälp, medans andra ger upp innan de lärt sig. Jag tror att det gäller att övervinna rädslan som kan finnas, samt komma underfund med att man inte styr och balanserar med kroppen utan med styret

Är den lika bekväm som den ser ut?

Ja!

Definitivt om inte mer!

Är den snabb?

Personligen så har jag höjt min medelhastighet från ca 20 km/h på min upprätta till ca 25 km/h på URO3 utan bakkåpa och nästan 30km/h på URO4 med bakkåpa. Detta pga det minskade luftmotståndet och det faktum att jag får en otrolig kraft när jag trycker ifrån mot stolens rygg men även det enkla faktum att det helt enkellt är roligare att cykla liggande! Ingen direkt racerfart men när jag cyklar så vill jag trivas och inte anstränga mig för mycket.

Vad har den för växlar?

Min liggcykel, och de flesta andra, har helt vanliga cykelväxlar, i mitt fall kedieväxlar (3x8/9)

 

 

Tillbaka till huvudsidan!